
Når Mack julebrus dukker opp i butikkene, vet nordlendinger at jula nærmer seg. Den populære, røde julebrusen fra Mack, produsert på Nordkjosbotn i Balsfjord, har blitt en del av nordnorsk juletradisjon gjennom flere tiår.
Hvert år sender Mack ut nesten 600 000 liter julebrus, og over halvparten går til Troms. Resten fordeles til resten av landet.
Produktsjef på Mack, Eivin Milde forteller at julebrus med sukker på boks er desidert mest populær. Han sier mange kjøper gjerne en hel 12-pakning når de skal ha julebrus.
Milde peker på én tydelig kvalitet når han skal forklare hvorfor Mack julebrus er unik: vannkilden.
– Vannet vårt er verdens beste. Vi tapper direkte fra Lyngsalpan, og det gir smak en ekstra dimensjon. Det er dette som gjør julebrusen vår til ekte nordnorsk jul, sier han.
Oppskriften har vært uendret siden lanseringen i 1981, og for mange er smaken synonymt med jul og nostalgi.
Julebrusen har også mange fans som bor langt unna landsdelen. For mange som ikke bor i Nord-Norge lengre, er Mack julebrus en liten smak hjemme.
– Vi får mye meldinger fra nordnorske folk som har flyttet sørover og lurer på hvor de får kjøpt Mack julebrus. Folk ringer fra hele landet, forteller Milde.
Med julebrus både med og uten sukker, på boks og flaske, sørger bryggeriet hvert år for at den kjente rødfargen og smaken gjør julestemningen komplett i nord år etter år. For mange er det brusen en viktig del av julefølelsen.