
Har du lyst til å smake på ekte nordnorsk kulturarv? Da må du prøve lefse fra Balsfjord!
Den myke, søte og litt seige lefsa har vært bakt i generasjoner, og er en selvskreven klassiker på kakebordet i nord. Enten det er jul, konfirmasjon eller lørdagskafe, hører lefsa med der folk møtes.
Nina Lorentsen og Ann-Mari Fause har bakt lefser i nærmere ti år og de vet hva de snakker om.
– Mange har sine egne oppskrifter og hemmelige triks for å få lefsa til å smake best mulig, forteller Ann-Mari Fause. Å bake lefse er et håndverk i seg selv.
– Det krever en egen teknikk for å kjevle, steike og smøre lefser, og det gjør hver eneste lefse unik, sier Lorentsen med et smil.
Den tradisjonelle balsfjordske lefsa smøres gjerne med smør, sukker, kanel og brunost fra TINE, forteller lefsebakerne. Lukta av nystekte lefser bringer fram minner fra bestemors kjøkken og lange vinterkvelder med kaffe og prat rundt bordet.
Visste du at lefser i gamle dager ble sendt med mannskapet på ishavet?
De holdt seg lenge og ga sårt tiltrengt energi under det tunge arbeidet i nordishavet. Det var enkel, men næringsrik kost og et lite stykke hjem fra Balsfjord.
Lefsa lever i beste velgående! Du finner den på julemarkeder, bygdedager og lokale arrangementer rundt om i Balsfjord. Ofte er det lag og foreninger eller dyktige hjemmebakere som selger lefser bakt med kjærlighet, og gjerne med en god dose stolthet over tradisjonen.
Så neste gang du besøker et marked i Balsfjord – se etter lefsa! Det er kanskje det mest smakfulle minnet du kan ta med deg hjem.